Έκθεση Σκίτσων

«Μετέωρο Βήμα»
Έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό

 

Πρόλογος από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων
«Λένε πως οι Χίλιες και Μία Νύχτες του παραμυθιού έκαναν ένα βασιλιά να παραιτηθεί από τα απάνθρωπα σχέδιά του.
Μπορεί αυτά να συμβαίνουν μόνο στους μύθους;
Μια αφήγηση, όσο ευφάνταστη κι αν είναι, δεν μπορεί να αποστρέψει τα πρόσωπα των ισχυρών και των τυφλωμένων που τους υπηρετούν από τα ανθρωποβόρα τους συμφέροντα. Αυτή η αδυναμία μπορεί να γίνει δικαιολογία για να σιωπήσουν οι αφηγητές;
Οι σκιτσογράφοι αυτής της χώρας λένε ομόφωνα όχι, ο καθένας με τα εκφραστικά του μέσα και την ιδιαιτερότητα της ματιάς του.
Ενδέχεται λίγα σκίτσα να μην μπορούν να γκρεμίσουν την άδικη τάξη του κόσμου αυτού. Όμως, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να συνεννοούνται πιο εύκολα και να επισημαίνουν τις πηγές των δεινών τους. Μπορούν να μεταφράσουν σε κριτική εικόνα τον πόνο και το άδικο, όπως το δράμα των προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν, περνώντας κατά εκατοντάδες χιλιάδες, εδώ και μήνες από τα νησιά του Αιγαίου. Τα σκίτσα ίσως μπορούν να μιλήσουν στη θέση αυτών που δεν πρόλαβαν...
Γι’αυτό οι σκιτσογράφοι επιμένουν να δείχνουν και να αναδεικνύουν σε πολλές περιπτώσεις με ελάχιστες λέξεις ή και χωρίς λόγια την κατάσταση αυτή.
Σχεδιάζουν με πυκνότητα την οργή, την πίκρα, την υποκρισία, την ενοχή αλλά και την αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων και συνεργάζονται με την Περιφέρεια και κάθε οργανισμό που μπορεί να βοηθήσει, ώστε η κραυγή των προσφύγων να ταξιδέψει παντού.
Όπου υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι που δοκιμάζονται, άνθρωποι που προβληματίζονται. Άνθρωποι που μετρούν στην Ιστορία...»

 

Στις αίθουσες του συνεδρίου εκτίθενται 55 έργα από είκοσι οκτώ Έλληνες γελοιογράφους, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα και δύναμη του σκίτσου, της εικόνας και της σάτιρας, ανοίγουν διάλογο για το μεγάλο θέμα του προσφυγικού, καταθέτουν τις απόψεις τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Στην Έκθεση συμμετέχουν με σκίτσα τους οι Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Τα έργα αυτά είναι μέρος της έκθεσης με τίτλο «Μετέωρο Βήμα», η οποία ξεκίνησε από τη Ρόδο, στις 7 Μαρτίου 2016 και συνδιοργανώθηκε από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, με την υποστήριξη από τις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ Α.Ε.) και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή.

ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

elpse.jpg

elpse syps 200x200

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Λογότυπο 200x139Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής,
Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με την εταιρεία διοργάνωσης του συνεδρίου

Τ. +30 2310 433099 | F. +30 2310 433599

FOLLOW US